Textning till film

Snabbguide

Du finns två sätt att ändra textningen, en snabbknapp för av-och-på och en meny för fler val, som till exempel textstorlek.

För att snabbt se (eller dölja) undertexterna för en film, tryck på ikonen för Undertexter – det ser ut som en liten ruta med streck i. Placeringen av knappen kan du se på bilden nedan. Om du ser filmen på dator så kan du även använda ett kortkommando: tryck på c-tangenten. Om filmen inte har textning så kommer det inte finnas någon Undertexter-knapp.

Välj "undertexter" eller "inställningar"

För fler alternativ för textningen kan du även gå in under Inställningar och välja Undertexter. I rutan som kommer upp ser du de textningsalternativ som finns tillgängliga. Om du vill ändra storleken på textningen går du in på Alternativ, där du bland annat hittar Teckenstorlek.

En mer utförlig guide hittar du här nedanför, om du behöver.


Detaljerad guide

Undertexter: För att se (eller dölja) undertexter, välj “undertexter” genom att trycka på rutan med streck. Bilden nedan visar var du hittar undertexter / rutan med streck. Om du vill ha fler val, som att till exempel ändra textstorleken, fortsätt till nästa steg. Om inte så är du klar!

Inställningar: Du kan även trycka på “inställningar” genom att klicka på kugghjulet. Om kugghjulet inte syns kan du behöva föra pekaren över filmrutan för att det ska komma fram. Bilden nedan visar var du hittar inställningarna / kugghjulet.

Välj "undertexter" eller "inställningar"

Undertexter: I rutan som kommer upp när du klickar på inställningar / kugghjulet hittar du bland annat undertexterna. Klicka på undertexter för att komma vidare.

(Om du vill så kan du även ändra uppspelningshastighet här i inställningarna, för att få filmen att gå snabbare eller långsammare.)

Välj om du vill ha undertexter

Textning och alternativ: När du klickat på undertexter kommer en ny ruta upp. Här kan du välja bland de undertexter som finns. I bilden nedan finns det undertexter på svenska, som du väljer genom att klicka där det står “svenska”. Om du har undertexter på och vill stänga av dem så väljer du “av”.

Om du vill ändra utseende på texten, till exempel om texten är för liten, så kan du ändra det genom att trycka på ”alternativ”, som också finns i rutan för undertexter.

Textningsalternativ hittar du under "undertexter"

Teckenstorlek: När du trycker på “alternativ” får du upp flera val för att ändra textningen. Du kan till exempel ändra storleken på texten. 

När du är färdig med dina ändringar så döljer du rutan med inställningar genom att klicka någonstans utanför rutan.

Ändra teckenstorlek under "Alternativ"