Tips: Hjälp till att hämta ut mediciner

Coronaviruset och en person som tar medicin fån en apotekshylla

Tips i corona-tider: Att kunna hämta ut receptbelagda mediciner till en granne, vän eller anhörig kan vara bra i dessa tider, när vi inte vill sprida smitta till varandra i samhället. Om du själv eller en vän har förkylningssymptom och inte vill gå till apoteket så kan vi hjälpa varandra. För att kunna hämta ut någon annans receptbelagda avgiftsfria medicin behövs:

  • Personen som behöver medicinernas legitimation
  • Din egen legitimation
  • En påskriven fullmakt

Fullmakten kan vara antingen en fysisk fullmakt på pappersblankett, eller en digital fullmakt som du registrerar på internet. Du skapar en fullmakt så här:

  • En fysisk fullmakt: på de fysiska apoteken har de pappersblanketter för fullmakt, hämta en sådan och skriv under tillsammans med den du ska hämta ut medicin för. Om du har en skrivare hemma kan du även skriva ut blanketten för fullmakt från  ehälsomyndighetens webbplats.
  • En digital fullmakt: på webbapoteket kan du registrera fullmakt genom att koppla ditt personnummer till den vars recept du ska hämta ut på dennes apotekskonto. Detta är bra om du på lång sikt ska hämta mediciner åt någon annan.

Läs mer: Att handla med fullmakt (apoteket.se)

Har du frågor om fullmakt kan du ringa Apotekets Kundservice: 0771-450 450.

Publicerad av Funktionsrätt Stockholms län

Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshindersföreningar i Stockholms län. Vår verksamhet bedrivs framför allt i samverkansråd med Region Stockholms förvaltningar. Målet är att uppnå ett samhälle för alla!