Greta Thunberg – en funkishjälte!

Idag uppmärksammar Funktionsrätt Stockholms län Greta Thunberg. Vi tycker om hennes attityd och hennes syn på sin normbrytande funktionalitet. Hon är en förebild i funktionshinderrörrelsen.

”Jag har Aspergers syndrom och det betyder att jag ibland är lite annorlunda än normen. Och under rätt förutsättningar är det en superkraft att vara annorlunda.” Greta Thunberg, Twitter 2019

Greta har mottagit en del glåpord och kommentarer i livet, både före och efter hon blev känd som Greta klimataktivisten i hela världen. Som människa har vi många olika roller, i olika skeden i livet. Greta är ung men vis. På sitt Twitterforum skriver hon om sin miljöaktivism, skolstrejkprojektet och sina professionella åtaganden men även öppet om sin diagnos. För detta har hon fått mycket kritik. Det är enligt många fortfarande tabu att prata om sina diagnoser med öppenhet.

”När hatarna ger sig på ditt utseende och att du är annorlunda betyder det att de inte har något annat att ta till. Då vet du att du vinner!” skriver hon.

Greta beskriver i inlägget hur hon kunde känna ett utanförskap på grund av sin diagnos. Men den känslan förändrades när hon hittade sin hjärtefråga i sin aktivism och började sin kamp för klimatet:

”Innan jag började skolstrejka hade jag ingen energi, inga vänner och jag pratade inte med någon. Jag bara satt ensam hemma, med en ätstörning. Allt det där är borta nu, eftersom jag funnit en mening, i en värld som ibland känns meningslös för så många människor”, skriver Greta.

Många känner igen sig i vad Greta beskriver, ensamheten i Sverige är stor bland människor med funktionsvariationer. Vi vet att denna period av social isolering är extra jobbig för många av våra grupper, och vi uppmanar er att ta kontakt med era föreningar. Våra medlemsföreningar är duktiga på att samverka även på distans, kolla in deras hemsidor, ring eller skicka ett mail.

Ni får även höra av er till Funktionsrätt Stockholms län – ni är inte ensamma, vi finns för varandra även på distans.

Autism- och Aspergerförbundet

Gretas twitter

Publicerad av Funktionsrätt Stockholms län

Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshindersföreningar i Stockholms län. Vår verksamhet bedrivs framför allt i samverkansråd med Region Stockholms förvaltningar. Målet är att uppnå ett samhälle för alla!