Studiebesök på tunnelbanans ledningscentral

Annika Hässler framför en lång rad datorskärmar.
HSO:s ordförande Annika Hässler på plats i trafikledningens kontrollrum.

Varje dag reser tiotusentals resenärer med SL:s röda linje. Den 26 februari fick ledamöterna i samverkansrådet med landstingsstyrelsens politiker möjlighet att göra ett spännande studiebesök på tunnelbanans ledningscentral för röda linjen i Liljeholmen. Rådet visades runt på plats av Anders Eklund.

Anders Eklund
Anders Eklund framför det manuella ställverket för tågtrafiken.

Rådet besökte ledningscentralens lokaler och rummet för trafikledningskontroll, där ställverksoperatörer och trafikledare arbetar tillsammans.

En del av arbetet sker digitalt med flertalet datorskärmar, system, tangentbord och möss – per operatör. Det sker även manuella kopplingar för tågen i trafik framför en stor skärm som visar hela röda linjen.

Det manuella ställverket
Närbild på det manuella ställverket

Arbetet i kontrollrummet spelar enormt stor roll för trafikanterna på röda linjen. Kalkyler har visat att om en enda sekund går förlorad, vid exempelvis ett stopp i tunnelbanan, så påverkar det med stor sannolikhet över 10 000 passagerare, vilket blir många timmar i slutändan. Kommunikation är a och o för arbetet i rummet, dels mellan kollegorna i teamet, dels med tågförare, väktare, stationsvärdar, med flera, via radio och telefon. Teamet arbetar oerhört lösningsfokuserat och har väl inarbetade rutiner för de otaliga avvikelser som kan ske i trafiken. Den dynamiska arbetsmiljön krävs för att kommunicera fritt, snabbt och effektivt när det jagas sekunder i kontrollrummet. HSO i Stockholms län tackar för ett intressant och spännande studiebesök!

Publicerad av Funktionsrätt Stockholms län

Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshindersföreningar i Stockholms län. Vår verksamhet bedrivs framför allt i samverkansråd med Region Stockholms förvaltningar. Målet är att uppnå ett samhälle för alla!