Nya tunnelbanan Gul linje – Arenastaden

Karta över gula linjens dragning.
Karta över gula linjens dragning. Klicka på bilden för att öppna en större version i ett nytt fönster.

Tunnelbanan ska byggas ut med en ny linje från Odenplan till Arenastaden. Den nya linjen får färgen gul och knyts samman med Gröna linjen vid Odenplan. Stationerna blir Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden. Hela den nya sträckan kommer att gå under jord. Byggtid för respektive linje är 6-8 år.

På årets första möte med resursgruppen för FUT (Förvaltning för utbyggd tunnelbana) presenterades Gula linjen till Arenastaden av arkitekten Peter Sundin. Peter informerade om att man kommer att jobba med trivsel, orientering, trygghet, säkerhet, funktionalitet och tillgänglighet. Även konst kommer att vara en del av byggandet.

Organisationerna diskuterade bland annat plattformsavskiljande väggar, hissar och rulltrappor. Plattformsavskiljande väggar kommer inte att finnas men det utformas plattformskanter så att väggarna kan monteras i efterhand. Hissar kommer att finnas vid varje station. Det kommer att finnas två hissar från plattformsrummet. Snedgående hissar är långsamma idag men de nya kommer att vara utvecklade och mycket snabbare.

När det gäller rulltrappor diskuterade vi om det skulle gå att använda sig av talad information som förtydligar om trappan går upp eller ner, alternativt att det finns färg som är tydlig och som visar i vilken riktning rulltrappan rör sig. Den här frågan kommer att undersökas vidare; eftersom rulltrapporna ibland ändrar riktning är det inte så lätt att åtgärda det.

Publicerad av Funktionsrätt Stockholms län

Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshindersföreningar i Stockholms län. Vår verksamhet bedrivs framför allt i samverkansråd med Region Stockholms förvaltningar. Målet är att uppnå ett samhälle för alla!