Nu har vi kickat igång rättighetsåret!

Johanna Wester framför en projektorbild av en lysande glödlampa
Johanna Wester.

Den 24 februari anordnade Funktionsrätt Stockholms län en kick off för årets tema funktionsrättigheter. Först ut var en inspirerande föreläsning om mänskliga rättigheter med Johanna Wester. Johanna arbetar som kommunikatör, författare och föreläsare, med bakgrund inom Mind, UNICEF och Nationell samverkan psykisk ohälsa.

Johanna inledde föreläsningen med att prata om vad en mänsklig rättighet är. Mänskliga rättigheter hör ihop med grundläggande behov och en persons möjliga förutsättningar. FN:s konventioner är listor över vad olika länder har lovat att göra för särskilt utsatta grupper. Två exempel på konventioner är funktionsrättskonventionen och barnrättskonventionen. Sverige antog funktionsrättskonventionen 2009.

Johanna berättade att det finns många personer med funktionsvariationer som inte känner till sina rättigheter. Hon berättade också om barnrättskonventionen, som nyligen blivit svensk lag. Vi som funktionsrättsorganisationer kan använda konventionerna som ett verktyg för att stärka rättighetsbärare och påverka beslutsfattare. Johanna avslutade föreläsningen med en tipslista:

 • Inför en människorättsdag.
 • Välj ut de fem viktigaste rättigheterna utifrån era medlemmars behov.
 • Utbilda ambassadörer/ombud för människorättsarbetet.
 • Skapa ett material om konventionerna anpassat för era medlemmar.
 • Ha frågan som en stående punkt på möten.

Efter att deltagarna hade ätit av den vegetariska buffén var det dags för kvällens första workshop. Den handlade om att beskriva vad funktionsrättigheter betyder för deltagarna. Det gjorde vi genom att spela Alfapet. Det blev en härlig och ivrig stämning i lokalen. På spelplanen fanns ord som tolerans, utbildning, rättvisa, respekt, bemötande och medborgare.

På väggen hänger flera små lappar med bokstäver, som formulerar ord som tolerans och bemötande.
Karin Aronsson vid Alfapet-spelet.

Kvällens andra och sista workshop handlade om deltagarnas visioner om vad vi vill uppnå innan året är slut:

 • höja kunskapen och stärka rättighetsbärare,
 • utbildning för att påverka politiker,
 • Funktionsrättsombud inom hälso- och sjukvården,
 • gemensam checklista för rättigheter,
 • jämlikhet,
 • Funktionsrättskonsekvensbeskrivning (en beskrivning av vilka konsekvenser olika beslut får för personer med funktionsvariation).

Inom kort kommer vi att skicka in inbjudan till nästa aktivitet på temat funktionsrättigheter, så håll utkik i era inkorgar!

Publicerad av Funktionsrätt Stockholms län

Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshindersföreningar i Stockholms län. Vår verksamhet bedrivs framför allt i samverkansråd med Region Stockholms förvaltningar. Målet är att uppnå ett samhälle för alla!