Vi stresstestar pendeltågen

Flera personer har samlats i Stationshuset i Älvsjö. De ser ut att förbereda sig inför en samling.

Den 10 oktober samlade Funktionsrätt Stockholms län ett gäng pendlare på Älvsjö pendeltågstation, för att se hur resandet fungerar för personer med funktionsnedsättningar. Vi ville stresstesta pendeltågens rampservice. Bakgrunden är Region Stockholms beslut att ta bort tågvärdarna från pendeltågen. Beslutet har fått mycket kritik och har försvårat för personer med funktionsnedsättning, som tidigare har kunnat resa tryggt och utan extra väntetider, med hjälp av tågvärdarna. Efter att neddragningen trätt i kraft måste den som behöver en rullstolsramp istället boka in rampservice, och sedan vänta in en person som kommer till stationen och lägger ut en ramp. Beroende på vilken sorts rullstol man har, vilket slags tåg som dyker upp och vilken plattform man befinner sig på – och hur modig man känner sig – kan man även testa att köra ombord själv.

Läs mer om vad som hänt i frågan och vilka förändringar vi vill se!

Några av våra teståkare

Rolf håller upp vår flyer om tillgängliga resor.
Spontant resande? En timme skulle det ta för Rolf att få ledsagning. Han bestämde sig för att det var lättare att ringa färdtjänsten. Tyvärr fick han vänta två timmar innan det kom en bil.
Gudrun ler, hon har just rullat av tåget via en ramp.
Gudrun slutade åka pendeltåg efter att ha fastnat när hon skulle ta sig ut ur tåget själv. Den gången fanns det som tur var starka medpassagerare som kunde hjälpa henne loss. Denna gång gick det bättre, dock på grund av att rampservice-personalen inte hade något tåg att byta till i lågtrafik, och fick följa med henne på resan.

Innan vårt stora test 10 oktober testade vi även en gång tidigare. Den gången helt utan förvarning! Då tog det tre gånger så lång tid att färdas på tåg i rullstol:

Publicerad av Funktionsrätt Stockholms län

Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshindersföreningar i Stockholms län. Vår verksamhet bedrivs framför allt i samverkansråd med Region Stockholms förvaltningar. Målet är att uppnå ett samhälle för alla!